FAQ -Veel gestelde vragen over spraak- en taaltherapie

Bij Multi Speech Care begrijpen we dat u vragen kunt hebben over logopedie en wat we u of uw dierbare kunnen bieden. Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen die u kunnen helpen uw zorgen weg te nemen.

Algemene vragen

Logopedie is een behandeling die personen van alle leeftijden helpt met communicatie- en slikstoornissen. Deze therapie kan een reeks problemen aanpakken, waaronder spraak, taal, stem, spreekvaardigheid, cognitieve communicatie en slikken. Er vindt steeds meer wetenschappelijk onderzoek plaats naar de effecten van logopedie. Logopedie is gespecialiseerde (gezondheids)zorg of paramedische zorg. Ook in het onderwijs wordt deze zorg verleend.

Wij bieden een scala aan diensten, waaronder evaluatie en behandeling van spraak- en taalstoornissen, stemstoornissen, stotteren, cognitieve-communicatiestoornissen en slikstoornissen. Wij bieden ook accentmodificatietherapie voor personen die hun communicatievaardigheden in een tweede taal willen verbeteren.

Iedereen die moeite heeft met communiceren of slikken kan baat hebben bij logopedie. Hieronder vallen kinderen met een ontwikkelingsachterstand, volwassenen met een beroerte of traumatisch hersenletsel, mensen met de ziekte van Parkinson en mensen met stemstoornissen of stotteren.

De duur van de logopedische behandeling hangt af van het individu en de ernst van de communicatie- of slikstoornis. Therapiesessies duren meestal 20-30 minuten en kunnen één, twee of drie keer per week plaatsvinden. De totale duur van de therapie kan enkele weken of maanden duren.
Om een afspraak te maken kunt u contact met ons opnemen op +4915751300909 of een e-mail sturen naar info@multispeechcare.nl of een afspraak maken via de link: https://secure.inepd.nl/webclient/91317/client.php Wij beantwoorden graag al uw vragen en plannen uw eerste afspraak in.
Logopedie wordt vergoed vanuit het basispakket voor kinderen tot 18 jaar (nederlandse verzekering). Ben je ouder dan 18 jaar, dan gaat logopedie eerst van je eigen risico af. Als het eigen risico is uitgeput, wordt logopedie volledig vergoed.

De rekening wordt rechtstreeks bij de verzekeraar ingediend.

Tijdens een logopedische sessie werkt onze therapeut met u of uw dierbare samen om de probleemgebieden vast te stellen en specifieke oefeningen en activiteiten aan te bieden om de communicatie of het slikken te verbeteren. Therapiesessies kunnen bestaan uit het oefenen van specifieke geluiden of woorden, het oefenen van gesprekken of cognitieve oefeningen. Onze therapeut zal ook strategieën aanreiken om buiten de therapie te gebruiken om de vooruitgang te versterken.

Ja, wij bieden teletherapiesessies aan voor mensen die niet in staat zijn persoonlijke therapiesessies bij te wonen.

Als u nog vragen of zorgen heeft over logopedie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er om u of uw dierbare te helpen de communicatie- en slikvaardigheden te verbeteren.

Logopedie

Meerdere studies hebben aangetoond dat logopedie een effectieve manier is om kinderen en volwassenen te helpen hun communicatievaardigheden te ontwikkelen.
Eén studie https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22026565/#:~:text=Conclusies%3A%20Een%20gemiddelde%20van%20206,spraak%20en%2Voor%20taal%20moeilijkhedenBron van meer dan 700 kinderen met spraak- of taalproblemen toont aan dat logopedie een significant positief effect had.
Een andere studie (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30900098/) analyseerde de effecten van logopedie bij volwassenen die een beroerte hadden gehad en afasie hadden ontwikkeld. De gegevens wijzen erop dat logopedie effectief is bij de behandeling van deze communicatieproblemen.
Het onderzoek wijst ook op de doeltreffendheid ervan in de vroege fase na een beroerte, meestal de eerste 6 maanden, en toont aan dat intensieve behandelingen een groter effect hebben.
Een andere https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5116837/ suggereert ook dat logopedie effectief kan zijn bij de behandeling van mensen met afasie. Deze studie toont aan dat 16 sessies logopedie gedurende acht opeenvolgende weken hielpen om de communicatievaardigheden te verbeteren.

Spraakproblemen bij kinderen kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Naast een lichte lispeling of ongebruikelijke uitspraak van woorden kan een spraakstoornis ook problemen veroorzaken met hun zelfvertrouwen. Het kan ook wijzen op diepere problemen zoals een leerstoornis of problemen met het gehoor.Omdat ze niet zo goed kunnen communiceren als hun leeftijdsgenootjes, kan een spraakstoornis bij een kind ervoor zorgen dat ze moeite hebben met het maken van vrienden. Dit kan hun sociale groei beperken.Kinderen met leerstoornissen of dyslexie staan ook voor grotere uitdagingen in het leven. Kinderen met onbehandelde leerstoornissen hebben ook meer kans om werkloos te zijn als ze volwassen zijn.
Maar er is hoop. Logopedie kan uw kind helpen om te gaan met zijn leerstoornis of taalproblemen. Hij of zij kan nog stdueir een goede baan vinden en een goed leven opbouwen – een logopedist kan daarbij helpen.Ter vergelijking: In de algemene bevolking heeft 20% van de mensen een leerstoornis.Ter vergelijking: In de algemene bevolking heeft 20% van de mensen een leerstoornis.
Kinderen met onbehandelde leerstoornissen hebben ook meer kans om werkloos te zijn als ze opgroeien. Maar er is hoop. Logopedie kan uw kind helpen om te gaan met zijn of haar leerstoornis of taalproblemen. Hij of zij kan nog steeds gaan studeren, een goede baan vinden en een goed leven opbouwen – een logopedist kan helpen.

But there is hope. Speech therapy can help your child cope with their learning disability or language problems. He or she can still stdueir to find a good job and build a good life – a speech therapist can help with this.For comparison: In the general population, 20% of people have a learning disability.For comparison: In the general population, 20% of people are affected with a learning disability.

Children with untreated learning disabilities are also more likely to be unemployed when they grow up. But there is hope. Speech therapy can help your child cope with his or her learning disability or language problems. He or she can still go to college, find a good job and build a good life – a speech therapist can help.

De duur van de behandeling varieert. De logopedist kan na een onderzoek een indicatie geven van de duur van de behandeling; zij zal dit ook aangeven in het opgestelde behandelplan. De duur van de behandeling is afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem. Ook hangt het af van de motivatie en de leeftijd van de cliënt.

Voor thuisbehandeling hebben wij een indicatie nodig van een arts. Als die er is, kunnen we bij u thuis komen.

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS in het Nederlands) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Het betekent dat taal minder goed wordt verwerkt in de hersenen. Een kind met TOS heeft grote moeite met het spreken of begrijpen van taal. Daardoor verloopt de taal- en spraakontwikkeling anders dan bij leeftijdsgenootjes.
Kinderen met TOS ( https://www.kentalis.nl/herken-tos)

KENMERKEN:

  • Het kind kent weinig woorden.
  • Het kind heeft moeite met het bedenken van een woord.
  • Het kind kan niet goed begrepen worden.
  • Het kind wordt boos als het niet begrepen wordt of anderen niet begrijpt.
  • Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.
  • Het kind lijkt niet te luisteren.
  • Het kind praat (nog) niet of weinig.